Massage bij stress en pijn

Masseren

massage-dordrechtMasseren is een oude vorm van heling die al duizenden jaren wordt toegepast als ontspanning, om troost te bieden en om het algehele welzijn te bevorderen.
In veel culturen is massage iets wat bij het dagelijks leven hoort. In onze westerse cultuur wordt het nut van massage gelukkig ook steeds vaker ingezien en wordt de belangstelling voor masseren groter. Aanraken geeft ontspanning en werkt ook preventief tegen stress. Chronische pijn kan verminderen door op de juiste plaatsen te masseren. Op het lichaam bevinden zich honderden punten die elk in verbinding staan met de organen, spieren en delen van het zenuwstelsel. Door die punten te beïnvloeden, door druk uit te oefenen en door te masseren, gaan de daarmee verbonden delen van het lichaam beter functioneren.

Lichaamsbewustzijn

Doordat we dagelijks met steeds meer prikkels ervaren, kan er veel spanning (stress) in het lichaam worden opgebouwd. We hebben dat vaak niet eens in de gaten, omdat we het als ‘normaal’ zijn gaan beschouwen. Vaak worden deze plaatsen pas gevoeld als ze worden aangeraakt. Door massage word je je meer bewust van je lichaam en die spanningsplaatsen. Daarnaast wordt het vermogen om je (actief) te kunnen ontspannen vergroot.

triggerpointTriggerpointmassage
(Lees HIER meer over triggerpointtherapie)

Triggerpointmassage  is een massagevorm waarbij punten in de spieren worden behandeld die pijn, stijfheid, gevoelloosheid of krachtvermindering in spieren veroorzaken.

Een triggerpoint is een plaatselijke kramp in een spier, die een deel van de spier ook in rust gespannen houdt. Het voelt aan als een verhard plekje en geeft pijn als je er op drukt. Bijzonder aan triggerpoints is dat ze de pijn vaak afleiden naar andere plekken in het lichaam. Zo ligt de oorzaak van de pijn vaak niet op het punt waar de pijn gevoeld wordt! Ze ontstaan bijvoorbeeld door het verkeerd gebruik van de spier door overbelasting of door te weinig belasting (na lange tijd in het gips), door slechte voeding, of door een val of ongeluk, soms zelfs van lang geleden. Voorbeelden van klachten waar triggerpoints een rol bij spelen zijn: rugklachten na het omspitten van de tuin, schouder- en armklachten na veel repeterende bewegingen in eenzelfde houding bij computerwerk, en aangezichtsklachten en nekklachten bij een whiplash.

Mijn behandeling is erop gericht de triggerpoints op te sporen en te deactiveren door middel van korte diepe strijkingen in de lengterichting van de spier, zodat de aangedane spieren tot rust kunnen komen en de klachten afnemen. Daarnaast ga ik met u op zoek naar de mogelijke oorzaken van de klacht. Als eenmaal bekend is welke triggerpoints uw klachten veroorzaken, leert u ook deze zelf te behandelen. Uiteraard wordt u daarin goed geïnstrueerd. De therapie is namelijk het effectiefst als de punten een aantal keren per dag kortdurend gemasseerd worden. Lees hier meer over triggerpoints.

Sportmassage

sportmassageBij een sportmassage ligt de nadruk op de conditie van de spieren. De massage kan voor een training of wedstrijd gegeven worden, met extra aandacht voor de spiergroepen die speciaal belast worden bij die bepaalde sport. Deze preventieve massage zorgt voor een goede doorbloeding en bereidt de spieren voor op de komende prestatie.
Na een sportieve of andere zware inspanning hopen zich vocht en afvalstoffen op in de spieren. Een sportmassage zorgt dan voor een betere afvoer en voor minder spierpijn, waardoor de spieren weer snel goed kunnen functioneren en de kans op blessures verkleind wordt. Het is een stevige massage die niet alleen door sporters gewaardeerd wordt. Deze massage is goed te combineren met een ontspanningsmassage.

Ontspanningsmassage

massage-rugVoor een ontspanningsmassage maak ik gebruik van verschillende technieken uit de klassieke massage, rebalancing, shiatsu en lichaamswerk. Een massage bij stress en spanning met een kalmerende en rustgevende werking voor lichaam en geest, die gericht is op de ontspanning van de spieren, bevordering van de doorbloeding en verbetering van de stofwisseling. Bij een ontspanningsmassage wordt er zachter gewerkt en meer gelet op de ademhaling en de bewustwording van het lichaam.
Met behulp van een neutrale of juist heerlijk geurende olie, stilte of juist passende muziek op de achtergrond probeer ik me via mijn handen af te stemmen op wat u nodig heeft om te ontspannen. Deze massage is goed te combineren met een sportmassage of triggerpointmassage (wanneer de triggerpoints in beeld gebracht zijn).

Stoelmassage

massag1Een stoelmassage is een drukpuntmassage van schouders, rug, armen, handen en hoofd. U zit in een
ergonomisch gevormde stoel, waarna u vijftien tot twintig minuten, door de kleding heen, wordt gemasseerd.
Er wordt geen gebruik gemaakt van olie.

De stoelmassage is gebaseerd op een eeuwenoude Japanse techniek. Zij werkt preventief en ontspannend op met name stressgerelateerde klachten. Met behulp van de duimen, vingers en ellebogen van de masseur wordt een lange reeks van punten behandeld.
De doorstroming van bloed en lymfe wordt bevorderd, waardoor u weer energiek van de stoel opstaat. Bij een regelmatige stoelmassage wordt u zich bewuster van uw houding en belasting van uw lichaam.