Triggerpoints en de behandeling

Triggerpoints en de behandeling van deze ‘spierknopen’.

Wat is triggerpoints therapie?
Triggerpoints-therapie is een behandelvorm waarbij triggerpoints in de spieren worden behandeld die pijn, stijfheid, gevoelloosheid of krachtvermindering in spieren veroorzaken. Deze therapie is nog steeds in ontwikkeling. Nieuwe inzichten worden opgenomen in de behandeling. Zo weten we inmiddels dat de conditie van het bindweefsel (fascie) essentieel is voor het ontstaan en verdwijnen van de triggerpoints. Vandaar dat ik ook fascierelease behandeling toepas. Zie Myofascial Release.

Een triggerpoint is een plaatselijke kramp in een spier, die een deel van de spier ook in rust gespTriggerpoints-therapie en uitstralingsgebied mvmassageannen houdt. Het voelt aan als een verhard plekje en geeft pijn als je er op drukt. Bijzonder aan triggerpoints is dat ze de pijn vaak afleiden naar andere plekken in het lichaam. Zo ligt de oorzaak van de pijn vaak niet op het punt waar de pijn gevoeld wordt! Ze ontstaan bijvoorbeeld door het verkeerd gebruik van de spier, door overbelasting of door te weinig belasting (na lange tijd in het gips), door slechte voeding, of door een val of ongeluk, soms zelfs van lang geleden.

    Voorbeelden van klachten waar triggerpoints een rol bij spelen zijn:
– Nek-,schouder-, armklachten (ook tintelingen) bij gebruik van mobiele telefoon, tablet of gereedschap, of door het lezen in een verkrampte houding (b.v. in bed)
– Rugklachten door het vele zitten of een voorover gebogen houding
– Schouder- en armklachten na veel repeterende bewegingen b.v. bij computerwerk (muis) of werk aan een lopende band
– Aangezichtsklachten en nekklachten na een whiplash.
– Voet- en beenklachten door verkrampte houdingen bij staan en zitten, of door slecht schoeisel.

We zijn ons vaak zo weinig bewust van HOE we de dingen doen met ons lijf. Hoe is je houding als je met je mobiele telefoon speelt? Let eens op de stand van je handen, je armen, je nek…En? Wat valt je op? 

Wat houdt de behandeling in?
Mijn behandeling is erop gericht de triggerpoints op te sporen en te deactiveren, zodat de aangedane spieren tot rust kunnen komen en de klachten afnemen. Daarnaast ga ik met je op zoek naar de mogelijke oorzaken van de klachten. Je leert ook zelf de triggerpoints te masseren, bijvoorbeeld met een massageballetje tegen een muur. Uiteraard word je daarin goed geïnstrueerd. De therapie is namelijk het effectiefst als de punten een aantal keren per dag kortdurend gemasseerd worden. Ik ben een officieel opgeleid Triggerpointcoach® en werd tot 2022 regelmatig bijgeschoold door Opleiding Triggerpointcoach

Verder gaan we kijken naar hoe je je anders kunt gaan bewegen in je dagelijks leven. Wat heb jij nodig om gezonder en bewuster in het leven te staan? Wat past bij jou!