Nieuws

Praktijkruimte Massagepraktijk Marion VenmansBlogs en laatste nieuws uit de praktijk

 

 

Zondag 29 december 2024

Ingang massagepraktijk Marion Venmans

Bijna 2025 en Lezing Marjolijn Heemstra

Een dag om terug te kijken. Wat ben ik blij  voor het vertrouwen dat jullie mij dit jaar weer hebben gegeven!  In het besef hoe afhankelijk we van elkaar zijn . . .  dank! Er is veel onrust om ons heen, maar laten we niet vergeten dat we vanuit Liefde samen sterk kunnen zijn.

 

De beste wensen voor jou en de mensen om je heen.
Tot ziens in een mooi nieuw jaar.
Hartelijke groet, Marion 👋

Laatst was ik bij een evenement in Tivoli en hoorde ik onderstaande toepasselijke lezing van Marjolijn Heemstra ‘Over compassie’.

“Het is adventstijd, kaarsen aan, aftellen naar kerst. Lichtjes, vleugels en het wonder van een baby die Gods liefde belichaamt tussen schapen en een os. Het tafereel staat haaks op de apocalyps die zich aftekent in het dagelijkse nieuws. Kerst is een tijd buiten de tijd. De viering speelt zich af in haar eigen heden, een groundhog day van glitter en hoop. Steeds weer die ene baby in de kribbe, steeds weer die ene, groene boom. Steeds weer de vraag om naastenliefde, ongeacht de omstandigheden. Uniek en afgezaagd. Nieuw en grijsgedraaid. Dat is wat rituelen vragen: glans in de herhaling.

Ik ben zo iemand die voor haar plezier kerstmarkten afgaat. Ik word gelukkig van kransen en pieken maar de afgelopen weken merkte ik dat ik opzag tegen deze kerst. Het idee de vrede en liefde te vieren wekte vooral een gevoel van vervreemding. Wat betekent die kerst-compassie als het weefsel van de wereld op ontrafelen staat? Hoe blijf je zingen over licht in een samenleving die op lage frequentie woede en wantrouwen bromt? Ik was bang dat die baby met zijn oproep tot liefde vooral de afwezigheid daarvan zou benadrukken. Al met al een slechte tijd voor kerst, dacht ik. Tot ik begreep dat dit de beste tijd is voor kerst.

 

De afgelopen weken hoorde ik vaker dan ooit de vraag: wat geeft jou hoop? Op etentjes en verjaardagen ging het over de opmars van zeewier en het aanstaande burgerberaad. De opeenstapeling van slecht nieuws wakkert een verlangen aan naar kleine glinsteringen.

Zelf vond ik die glinstering in de actie van Just Stop Oil, een activistische groep tegen fossiele brandstoffen die de grenzen van burgerlijke ongehoorzaamheid opzoekt. In november deden ze iets opvallends. Ze sloten zich aan bij een protest van The National Farmers Union, een rechtse club van boze boeren.

Een onwaarschijnlijke alliantie maar op een spandoek van de klimaatactivisten stond het simpel uitgelegd: Food = Life. En life is waar het de activisten om te doen is. Leven waar we mensen voor nodig hebben die voedsel verbouwen, zorgen voor het land en haar gewassen. Boeren. Dit is ongemakkelijk, schreef Stop Oil in haar persbericht, ‘’maar we kunnen niet zonder elkaar’’.

Een andere – kleinere – glinstering vond ik in de podcast van schrijver Conner Habib. In een recente aflevering praat hij over het liefhebben van mensen waar je een hekel aan hebt. Hij noemt een collega-schrijver die zijn populariteit verwierf door voortdurend andere schrijvers belachelijk te maken. Als ik alleen al aan hem denk word ik woedend, zegt Habib in het gesprek.

Maar, vertelt hij dan, hij heeft besloten deze nemesis als leermeester te beschouwen in polariserende tijden. In een poging voorbij zijn woede te komen stelt Habib zich voor hoe tevreden deze man zich moet voelen als hij weer eens heeft gescoord over de rug van een ander. Het is misschien een vreemde kronkel, geeft Habib grinnikend toe, maar het werkt wel. Waar hij eerder woede voelde als hij aan de treiterige collega dacht, voelt hij nu tevredenheid, soms zelfs blijdschap.

Het gedachte-experiment van Conner Habib is van een andere orde dan de klimaatactivisten die hun hand naar rechts uitstrekkend de straat opgaan. Maar in beide gevallen wordt er een touw gespannen naar de overkant. Een touw, geen brug. Niemand wordt gevraagd om over te steken. Maar er is een knoop waar je af en toe een hand langs laat gaan, om de verbinding te voelen.

Nog een glinstering. Een bijeenkomst in de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema waar Joodse en islamitische Amsterdammers samen om een tafel zitten. Ik zit er als betrokken buitenstaander bij. Een Amsterdamse moslima vertelt dat ze in haar moederland, Marokko, de sporen van Joodse geschiedenis is gaan zoeken, om beter te snappen hoe de Joodse en Marokkaanse culturen verweven zijn. Aan die tafel heerst de overtuiging dat Joden en moslims niet moeten vallen voor de verdeel en heers strategie van politici. ‘Tegenover een xenofobe regering staan we aan dezelfde kant.’ Dwars door de ruis van polarisatie, georchestreerde chaos en desinformatie reiken mensen naar elkaar.

Je zou kunnen zeggen dat dit reiken een tegenbeweging is, maar misschien komt de handreiking juist uit de chaos voort. Als onze oude politieke wereld uitsluitend nog angst en woede oproept, moeten we misschien concluderen dat het tijd is voor andere allianties, andere vormen van organisatie. Weg van sleetse verhalen over links en rechts en wie bij wie hoort.

De zin van Just Stop Oil – we kunnen niet zonder elkaar – deed me denken aan een andere zin, van de filosoof Judith Butler: we undo each other and if we don’t we miss something.

In diens boek Precarious Life schrijft die dat we de mens moeten beschouwen als meer dan een autonome verschijning. Op een diep niveau zijn we verstrengeld.

 

Die verstrengeldheid voelen we bijvoorbeeld als we naar iemand verlangen en onszelf niet compleet voelen zonder de ander. Dat is, stelt Butler, omdat je ook niet compleet bent zonder de ander. De verstrengeling voelen we ook als er aan de touwen wordt getrokken. In tijden van turbulentie, van agressie, van opruiing, wordt duidelijk hoezeer we van anderen afhankelijk zijn, verwikkeld in allerlei vormen van geweld en onbegrip. Het kwetsbare besef dat we aan elkaar zijn blootgesteld kan ons wild om ons heen doen slaan. Maar het kan ook ons ook op het spoor zetten van een grote menselijkheid.

Culturen waarin geen onderling vertrouwen heerst, verliezen hun probleemoplossend vermogen. Wat er nu en de komende tijd nog op ons afkomt moeten we in gezamenlijkheid aankijken. Het spannen van de touwen – zelfs de kleinste draadjes – heeft de hoogste prioriteit. Hierin tekenen zich nieuwe vormen van gemeenschap af, waarin niet de oude politieke tegenstellingen centraal staan, maar de allianties die geboren worden uit het besef dat we simpelweg niet zonder elkaar kunnen.

Hier en daar gaan ze ons voor, de mensen die – al is het maar voor even – ons een radicaal nieuw antwoord geven op deze tijd. Of eigenlijk is het een oud antwoord. Een antwoord dat al duizenden jaren in talloze verhalen en rituelen meeleeft met onze soort.

Het antwoord is compassie. Met jezelf, met je naaste, met de vogel in je tuin, met een baby in een stal. En compassie groeit in de kieren en barsten van het systeem. Dat is dan weer goed nieuws. Want barsten genoeg deze dagen. Het is een hopeloze tijd, en daarom een tijd voor hoop. Het is een liefdeloze tijd en daarom een tijd voor liefde.”

Marjolijn Heemstra

 

 

 

 

Woensdag 3 juli 2024

Hoe GEWORTELD ben jij vandaag? En hebben die wortels nog een KLEURTJE?

Gekleurde wortelsDRUK
We zijn zo druk met allerlei gedachten in ons hoofd, en druk met van-alles-en-nog-wat doen, met onze handen. Onze ademhaling is kort, hoog in de borst en snel. We zijn ons niet bewust van de rest van ons lijf. Pas als dat ergens pijn gaat doen, gaan we er aandacht aan besteden! Pijn is een laat signaal; waarschijnlijk hebben we door de drukte allerlei eerdere signalen gemist.

AANDACHT
Hoe kunnen we wat meer aandacht aan ‘die rest’ van ons lijf besteden, zodat we meer (ook aangename) signalen gaan opvangen? Heel eenvoudig…door af en toe bewuste aandacht te geven aan onze ademhaling, én onze voetzolen op de grond/vloerbedekking/laminaat of waar we ook op staan of zitten! Hoe doe je dat? Hieronder een eenvoudige oefening. (Ik hou van zo eenvoudig en makkelijk mogelijk: dan doe je het tenminste😉)
Handige momenten voor zo’n oefening zijn bijvoorbeeld: als je op de wc bent; voor het aanrecht staat te wachten tot er iets pruttelt; als je je tanden staat te poetsen; als je ergens staat te wachten, b.v. op je koffie bij de automaat, of als je met je auto stilstaat in de file.
Zo kun je die oefening doen:

EENVOUDIGE OEFENING
– Voel hoe je voetzolen contact maken met de ondergrond.
– Adem drie keer bewust in en uit
Je hoeft alleen maar je ademhaling te observeren; je hoeft er _niets_ aan te veranderen.
– Ga nu met je aandacht terug naar je voetzolen en stel je voor dat er uit je beide voetzolen wortels groeien, diep de grond in.
Je kunt er eentje uit je hiel laten groeien en eentje uit de bal van je voet, of alleen maar één ergens uit het midden van je voetzool. Dat maakt niet uit. Doe wat werkt voor jou. Zie je peentjes of boomwortels voor je? Welke kleur hebben ze? Als je niks ziet, is dat ook oké; het gaat er vooral om dat je aandacht naar beneden gaat.
-Stamp nu een paar keer op de grond, of til je voeten even  om en om op (onopvallend😉), en ga verder met je dag.

Doe deze oefening zo vaak als je wilt en kijk wat het je oplevert. Heel leuk als je dat  hier  laat weten, en deel het met mensen van wie je denkt dat zij er iets aan hebben. Als je een vraag hebt hoor ik het ook graag. Dat kan natuurlijk ook per mail marion@venmans.com. Veel plezier ermee!

Dahag 👋
Marion
PS Die van mij zijn geel vandaag

Massagepraktijk Marion Venmans op Facebook

 

 

Dinsdag 23 januari 2024

Wat is het lang geleden dat ik hier nieuws uit de praktijk heb opgeschreven. De vorige post dateert uit de zomer van 2021; dat lijkt wel de vorige eeuw! Inmiddels is er zoveel gebeurd, en ouder en wijzer geworden. Haha.

Op de eerste plaats wens ik jou, en de mensen om je heen, een heel mooi 2024. Vol licht, lucht, warmte en gezelligheid. Hou ouder ik word, hoe meer ik het belang van ‘gezelligheid’ inzie: de vroegere Marion zou dat nooit in een nieuwjaarswens hebben gezet. Gezelligheid en eenvoud zijn nu belangrijk voor mij. Daar heb je namelijk maar heel weinig voor nodig, waardoor het dichtbij jou blijft.  Hoe kleiner en dichterbij, hoe echter en moeitelozer.

Alle goeds, en tot hoors.

O ja, de nieuwe praktijkinformatie is hier te vinden. De tarieven zijn dit jaar nog onveranderd, maar de dagen dat ik praktijk heb zijn verminderd naar maandag, dinsdag en donderdag.

 

Zaterdag 24 juli 2021

Heerlijk een paar weken met weinig Agenda-in-de-gaten-houden-momenten.

Een mooie zomer gewenst.
Fijn weekend en tot ziens 👋🏻

Alle goeds, Marion

 

Woensdag 24 februari 2021

Nieuwsbrief Lente 2021 Massagepraktijk Marion Venmans  

Volgende week maandag, 1 maart, gaat de praktijk weer open. Wat een mooi begin van de lente. En het weer speelt ook goed mee!

Een hele omschakeling na deze aparte tweeënhalve maand durende winterstop. Ik heb veel tijd besteed aan bezinning en online lezingen en cursussen. En door alle coronamaatregelingen ervoer ik de contacten met de paar mensen om me heen als zeer kostbaar.

Hoe ben jij deze bijzondere tijd doorgekomen? Hoe gaat het nu met jou?
Ik hoor het graag als ik wat voor je kan betekenen. Misschien wil je alleen maar even een berichtje sturen of  bellen; dat zou ik ook fijn vinden.

 

Je ondersteunen
bij het vrijer en blijer bewegen
in jouw wereld, zo eenvoudig mogelijk

 

Dat doe ik nog steeds graag. In deze uitspraak heb ik ‘in jouw wereld’ toegevoegd. Het gaat niet alleen om wat je ervaart in je fysieke lichaam, maar ook hoe je je -in dit lichaam- verhoudt tot de wereld. De wereld om jou heen én je ‘binnenwereld’.

MVMassage
LICHAAMSGERICHTE COACHING BIJ LANGDURIGE PIJNKLACHTEN

Je gedachten, gevoelens en je fysieke lichaam geven je signalen over wanneer het goed voelt, waar het wringt, wat er anders kan, wanneer er rust nodig is of juist meer actie. Vaak ben je je niet bewust van deze signalen, negeer je deze, of weet je niet hoe je deze signalen kunt interpreteren. Je lichaam kan dan met nog sterkere prikkels komen om ‘gehoord’ te worden: en dat is met pijn…

Deze pijn is dan vaak niet meteen thuis te brengen, en na onderzoek bij de huisarts of misschien zelfs meerdere specialisten wordt er een etiket opgeplakt: onbegrepen of onvoldoende verklaarbare pijn. Je probeert van alles om er vanaf te komen, maar niets helpt voldoende.
Ik wil je helpen om uit die verkramping, kluwen, pijn, vicieuze cirkel te komen. Dit zal ik doen door goed te luisteren, je een ruimer perspectief of kader te tonen, je te behandelen waar nodig, en je oefeningen en handvatten aan te bieden voor je dagelijks leven.
Je geeft jezelf een groot cadeau wanneer je op die manier naar jezelf, je lijf en je klachten gaat kijken. Het levert je altijd wat op: minder pijn, meer wijsheid, meer ontspanning of een vrijer gevoel.

 

 

Tenslotte wil ik jou en de mensen om je heen een mooie lente wensen. Succes met alle veranderingen, en onthoud dat de wereld nog steeds vol wonderen zit. Blijf er alert op!

Hartelijke groet,
Marion

 

Donderdag 19 augustus 2020

Vakantie MVMassage.nl
De praktijkdeur is dicht tot dinsdag 2 september 2020

Wat een bijzondere zomer dit jaar…en dat geldt voor iedereen.
Ik ben blij dat ik de praktijk weer heb kunnen opstarten, en dat je het vertrouwen had om te komen. Dank daarvoor. Voor degenen die het risico te groot achtten voor zichzelf of bepaalde mensen om hen heen, alle respect. Ik hoop je binnen kort weer te gaan zien.

Voor mij begint de vakantie nu. Ik heb er zin in!

Tot gauw groet,

Marion

 

 

Vrijdag 8 mei 2020

Vanaf maandag ben je weer van harte welkom in de praktijk. Uiteraard houden we ons beiden aan de richtlijnen, en zijn er mondkapjes aanwezig. Nu ben ik nog bezig met opruimen, schoonmaken, en  genieten van dit fijne pandje op deze prachtige plek. De lentesfeer stroomt weer binnen!

Mooi weekend en tot ziens 👋🏻
Alle goeds, Marion

 

Vrijdag 10 april 2020

MVMassage Duim omhoogVandaag Goede Vrijdag.

Een goede dag om een bewust begin te maken met oude vastgezette lijven en overtuigingen los te maken, en deze om te buigen naar een eenvoudiger, lichter, soepeler leven.

Stap voor stap.

Op Stille Zaterdag naar binnenkerend:
Welke ballast aan gedachten, stijfheid en spullen kan ik achter me laten?
Wat is er nodig om dit te veranderen?

Op Paaszondag, de dag van Het Licht:
Hoe wordt de dag nog mooier en Lichter vandaag?

Op Paasmaandag:
Wat is er nog meer mogelijk?

En na Pasen:
Op de vroege ochtend, als het nog rustig is, naar de Milieustraat om al die ballast aan spullen te dumpen, of via internet weg te geven of te verkopen, en al ademend en wandelend en oefenend dat fantastische lijf -de tempel van je ziel- soepeler en beweeglijker maken!

Stap-voor-stap!
Hoe kan het nog mooier?
Heb je hulp nodig? Bel me of stuur me een bericht. Ik wil je graag helpen zover ik kan. Gratis 😀

Fijn weekend en tot ziens 👋🏻
Alle goeds, Marion

Vrijdag 20 maart 2020

Dagplanner MVMassage

Vannacht is de lente begonnen! Het ritme van de seizoenen. Hoe is jouw dagritme nu?

De eerste week thuis is bijna ten einde. Het weekend is in zicht. We zijn misschien helemaal ‘uit ons doen’; het vertrouwde dagelijkse ritme is weg. Zijn de eerste irritaties al zichtbaar? 😉  Een goede dagstructuur zal je mentaal ondersteunen de komende tijd.

Om nu te voorkomen dat je heel de dag op een schermpje gaat zitten staren, hier een leuke en zinvolle bezigheid: ga een DAGPLANNER maken. Op de foto’s twee voorbeelden. Die mooie gekleurde planner is van het Thomashuis in Beesd (dank voor jullie toestemming), en die met potlood mijn eerste poging.

Hoe maak ik een dagplanner of weekplanner?
Laat ieder gezinslid zijn haar eigen dagritmeposter maken op printpapier, een whiteboard of prikbord zoals op het voorbeeld.. Misschien heb je al een familie-wand-agenda. Misschien heb je nog ergens behangpapier liggen.

Wat zet ik er op?
Alles wat jij belangrijk vindt. Je kunt het zo gedetailleerd maken als jezelf wilt, maar hoe specifieker hoe beter het werkt. B.v. ‘Ice Age kijken’ ipv ‘Ipadden’. Onderstaande thema’s kunnen voorbeelden zijn, Ook kun je  hier   dagritmekaarten bekijken en uitprinten.

Voorbeelden: Film kijken, Ontbijt, Mediteren, Beweging/gym/oefeningen, Buitenspelen, Wandelen, Fietsen, Nieuw recept proberen, Nieuws kijken (niet te vaak!), Iemand bellen, Film/serie kijken, Knutselen, Muziek maken, Avond eten, Lezen, Afwassen.

Veel plezier! En leuk als je op mijn faceboekpagina je resultaten laat zien. Daarmee kun je anderen inspireren.

Dahag, Tot gauw

🙏 Marion

 

Woensdag 18 maart 2020

MVMassageWe zijn allemaal ongewoon (veel meer) thuis, wennend aan een wel heel ander voorjaar dan anders. Een mooie gelegenheid om bewuster met je aandacht en tijd om te gaan. De komende weken zal ik op deze plek een aantal toepasselijke onderwerpen bespreken, en tips en oefeningen plaatsen.

Ook in mijn praktijk is het rustig. Veel klanten kunnen niet komen nu: omdat hij of zij luchtwegklachten heeft, tot een risicogroep behoort of omdat het sowieso niet goed voelt om nu te behandelen of behandeld te worden.

Aan iedereen: zorg goed voor jezelf en je naasten.

Dahag, Tot gauw

🙏

Donderdag 2 januari 2020

Ik wens u en jou de beste wensen voor het nieuwe jaar!

2020…even was de 19 weer in het jaartal, en het lijkt nu alsof we ineens 20 jaar verder zijn.
Vandaag de eerste werkdag in het nieuwe jaar. Vanochtend was het maar 8 graden in de praktijk; inmiddels is het er lekker warm geworden.

Tot ziens in dit mooie nieuwe jaar.

Hartelijke groet, Marion

 

Woensdag 25 december 2019
Een herinnering uit 2017.Een ode aan mijn vader die dit jaar overleed.
“Niks geen geheimen! Gewoon adem blijven halen.”,
antwoordde mijn vader op mijn vragen ´Hoe word je zo oud?´ en ´Heb je een geheim?´
“Jij zoekt altijd naar iets er achter.”
Ik ben altijd al erg nieuwsgierig geweest: Hoe zit dat? Wat gebeurt er als ik dit doe? Waarom doe je dat? Waarom zit dat daar zo?Vaak zochten we de antwoorden op in een van zijn boeken, maar soms kon het hem ook licht irriteren, zeker als hij net lekker ontspannen zat te lezen of tv te kijken.
Maar hij slaat met zijn antwoord wel een spijker op zijn kop. Gewoon adem blijven halen is zo belangrijk. In mijn behandelingen maak ik er veel gebruik van.
Je ademhaling gaat altijd door; van je eerste inademing als je geboren wordt en op aarde landt, tot na je laatste uitademing als je het leven hier weer verlaat. Alleen op een uitademing kun je ontspannen. Let er maar eens op als je diep zucht, of flink moet gapen, bijvoorbeeld. Het kan daarom zo geruststellend zijn om met je aandacht naar je ademhaling te gaan.
Wanneer een klant op de massagetafel komt liggen vertel ik vaak een volgend verhaaltje:
“Er komen allerlei gedachten voorbij nu, over wat je vandaag gedaan hebt, of nog wilt gaan doen, of flarden van gesprekken die je gehad hebt… En iedere keer als je het komende (half) uur beseft dat je met je aandacht bij je denken bent, ga je terug naar je ademhaling… in uit…in uit…je hoeft er niks aan te veranderen…alleen te volgen…je ademhaling werkt als een soort katalysator en brengt je telkens weer terug bij je lichaam, bij voelen, bij wat je nu ervaart…”
PS Wordt het al rustiger in je hoofd?

 

Maandag 9 december 2019

De praktijkinformatie voor het nieuwe jaar is toegevoegd. Lees hier dat ik nog steeds in het vertrouwde pand werk en dat de tarieven niet zijn verhoogd. Goed nieuws!

EEN KORTE STRETCHSESSIE TUSSENDOOR


Ervaar je veel spanning deze decemberweken? Moet er nog van alles geregeld en afgemaakt worden voor de feestdagen? Zorg dat je niet verkrampt en gespannen je kerstreces in gaat, en geef jezelf regelmatig bewust een adempauze. Via deze korte oefensessie zul je je dagelijkse spanningsboog even onderbreken en meer ruimte en energie gaan ervaren. Probeer het uit!

 

 

 

 

HEB JE LAST VAN JE SCHOUDERS OF VAN JE NEK?

Schouder en nek klachten MVMassageDie stijfheid en pijn kan tot in je armen of richting je achterhoofd gevoeld worden.
Vaak ontstaan deze klachten in je bovenrug door een gespannen houding en ervaar je het alsof er ‘een juk op je schouders’ ligt, of dat je ‘gebukt gaat onder een last’. Door massage van de fascie en behandeling van de triggerpoints in je bovenrug, borst en nek kun je snel verlichting ervaren:de last glijdt dan van je schouders!En dan voel je je stukken beter! Maar voor hoe lang? Had je eenmalig een paar zware dagen, of hadden de klachten zich langzaam opgestapeld totdat je er echt niet meer omheen kon? Vaak geeft je lichaam al langere tijd signalen of iets goed is voor jou of niet, maar zijn we niet gewend om naar deze signalen te luisteren. Denk aan een klein trekje in één schouder als je weer die werktas optilt; een zwaar gevoel achter in je nek als je gaat zitten in die drukke trein; een krampje tussen je schouderbladen als je aan het koken bent en een van je kinderen komt voor de zoveelste keer aandacht vragen/halen. Misschien denk je nu: “Ja, maar dat hoort gewoon bij het leven” of “Dat kan niet anders”. Is dat zo? Hoe weet je zo zeker dat dat niet anders kan? Zou het kunnen zijn dat je het gewoon nog niet weet hoe het anders kan?
Mocht je open staan om verder te kijken naar welke ballen jij in de lucht houdt en hoe dat meer in balans kan komen met wat jou energie geeft, dan ben je van harte welkom. En ook als je nu gewoon verlichting wilt ervaren, en

misschien wat tips voor zelfmassage met een stuiterbal tegen de muur.

Op de pagina ‘Triggerpoints en de behandeling ‘ en op de site van Triggerpointboek ‘Wat zijn triggerpoints?
lees je meer over deze spierknopen en de behandeling ervan.

Fijne dag gewenst, geniet van het leven!

Hartelijke groet, Marion

Dinsdag 3 juli 

Workshop Triggerpoints

Eindelijk! Ik ga mijn kennis en ervaring doorgeven in een workshop
voor 4 tot 6 deelnemers: ‘Triggerpoints en zelfbehandeling’.
Zie de workshoppagina . De eerste zal na de zomer op 1 september plaatsvinden in de praktijkruime op de Ceramstraat.
Ik ben heel benieuwd wat je ervan gaat vinden.

 

 

Bereikbaarheid Praktijk juli tot en met begin oktober

Er wordt in Dordrecht hard gewerkt aan de nieuwe warmteleiding. Deze zomer  is zorgcentrum de Linde en de Ceramstraat aan de beurt.

  • Van 2 juli t/m 14 september praktijk via Reeweg Oost te bereiken.
  • Van 15 september t/m 5 oktober Ceramstraat dicht tussen Reeweg Oost en Bankastraat. Je auto kun je dan op de Reeweg Oost of op de Bankastraat parkeren.

 

Woensdag 16 mei

foto van Massagepraktijk Marion Venmans.

STAP VOOR STAP NAAR MEER BALANS
Deel 3 van ‘Hoe kan ik meer ontspannen?’

Je hebt door de ingevulde formulieren een beter beeld gekregen van wat jou energie kost en wat jou energie oplevert. Die lijst gaat jou nu helpen meer ontspanning in je leven te brengen.

(Zie de oefening van 14 mei om op twee vellen je ENERGIEGEVERS en ENERGIEVRETERS te noteren www.mvmassage.nl/nieuws)

Ga weer naar je rustige plekje waar je niet gestoord wordt, Ga de punten een-voor-een af en beantwoordt de volgende vragen (schrijf die op):
1. Wat zou het me opleveren als deze energievreter minder tijd in mijn leven aanwezig zou zijn (of deze energiegever meer tijd aanwezig zou zijn)?
2. Wat houdt mij tegen om dit te veranderen?
3. Wat heb ik nodig om dit wel te kunnen veranderen?

En? Best confronterend, hé? Moedig dat je dit doet, en het is ZO goed voor je om hier af en toe bewust bij stil te staan! Het hoort bij een stukje onderhoud. Je auto breng je toch ook regelmatig weg voor een onderhoudsbeurt!
Veel klachten als pijn en moeheid ontstaan omdat we te weinig stil staan bij onze eigen behoeften, en onze grenzen. Het lichaam kan dan niet anders dan ‘schreeuwen om aandacht’. Het wil gehoord worden.

Misschien is je opgevallen hoe weinig tijd je besteed aan waar JIJ nou echt persoonlijk blij of rustig van wordt.
Want houd je wel rekening met jouw grenzen? Met jouw persoonlijke behoeften? Of ben je meer bezig de anderen het naar de zin te maken of ‘gewoon’ bezig de boel draaiende te houden? Wat die ‘boel’ dan ook precies mag zijn.

De twee belangrijkste vragen die we ons eigenlijk als eerste moeten afvragen:

HEB IK HET RECHT OM PERSOONLIJKE BEHOEFTEN TE HEBBEN?

MAG IK BEWUST TIJD VRIJMAKEN OM MIJN EIGEN BEHOEFTEN TE VERVULLEN, EN OP DIE MANIER TOT RUST KOMEN EN GENIETEN VAN ER GEWOON ZIJN ZONDER IETS TE HOEVEN DOEN?

Door deze vragen volmondig met een JA! te beantwoorden geef je jezelf toestemming om te zijn wie je in wezen bent. In ontspanning…
Schrijf die vragen in hoofdletters ook op, -bovenaan misschien- en laat ze de komende tijd sudderen. Je hoeft ze niet meteen te beantwoorden; neem ze serieus tot je en laat ze vervolgens weken in je onderbewustzijn; vertrouw er op dat ze daar hun werk wel doen.

Ondertussen kun al wel beginnen met IETS van je lijst meer in balans te brengen!
Iedere verandering begint met een klein stapje/een klein scheurtje in het gewoonteharnas!

Pak een klein puntje van een van de twee lijsten en ga dat anders doen, al is het voor een paar minuten per dag. Maak het je zelf niet moeilijk. Alle beetjes helpen, en iedere millimeter verschuiving jouw kant op is perfect!
Zie het als het kiezen van kleine cadeautjes uit de speelgoedwinkel! Jouw persoonlijke verlanglijst. Blijf deze bijstellen: vul je nieuwe verlangens aan, en streep weg wat niet meer belangrijk is, of is opgelost/weggevallen. Je behoeften zullen in de loop der tijd blijven veranderen.

Stapje-voor-stapje- zal er meer balans in je leven komen. Vertrouw daarop.

Veel plezier ermee!

PS Leuk als je laat weten hoe het met je gaat!

Dinsdag 15 mei  

Ho kan ik meer ontspannen deel 2

MEER BEWUSTZIJN: WAT KOST MIJ ENERGIE EN WAT LEVERT MIJ ENERGIE OP? 
Deel 2 uit ‘Hoe kan ik meer ontspannen?

En? 
Heb je tijd genomen om de oefening van gisteren te doen? 
Hoe was het om alles op te schrijven?
Vond je het het ene blad moeilijker in te vullen dan het andere?
Wat is je allemaal al opgevallen?

Bewaar deze documenten (ja, het zijn nu belangrijke documenten geworden) zorgvuldig op een ‘jouw-plekje’, of hang ze op en kijk er regelmatig naar. Vul de lijsten aan als je je weer van iets nieuws bewust wordt, en streep door wat niet meer geldt. Maar doe dat niet te snel. Ga meer opletten in je dagelijks leven, en stel je regelmatig de vraag: Wat ik nu doe, GEEFT mij dat energie of NEEMT het energie?

Dit ‘project’ kan je zoveel opleveren. Op de eerste plaats geeft het je inzicht in hoe je -vaak onbewust- met je tijd omgaat. Het is allemaal niet zo vanzelfsprekend wat je met je tijd doet. We laten ons zo makkelijk opslokken door wat zich aandient om ons heen, en besteden te weinig aandacht aan wat ons ontspant, energie geeft; wat belangrijk is voor jou!; waar jij behoefte aan hebt. Laat staan dat we daar ruimte voor nemen!

Maar alles op zijn tijd. Heb vertrouwen. Dit proces van het omvormen van gewoontegedrag kost tijd. Aan jou om het serieus te nemen.

Morgen gaan we onze echte eerste stapjes zetten;-)

 

Maandag 14 mei

Hoe kan ik meer ontspannen?

HOE KAN IK MEER ONTSPANNEN?

Iedere ochtend als ik op mijn meditatiematje ga zitten, komt kater Gijs naar me toe gelopen en probeert mijn aandacht te trekken door kopjes te geven tegen mijn handen.

‘Hé, beweeg’s! Kroel me dan!’

Uit gewoontegedrag aaide ik hem altijd als ik dat geduw voelde. Maar dat wil ik niet meer. Ik heb met me zelf afgesproken om iedere ochtend te beginnen met meditaties en schrijven. Ik heb gemerkt hoe goed het me doet om zo ontspannen de dag te starten, en mijn intenties voor de dag op papier te zetten. Dat heb ik belangrijk gemaakt en daar wil ik me aan houden.

Natuurlijk zou ik hem even kunnen aaien; dat kost niet veel moeite, maar daar gaat het niet om. Of juist wel! Ik weet dat het dertig tot veertig dagen duurt voordat gewoontegedrag voorgoed is afgeleerd, en je je afvraagt waarom je er ooit moeite mee had om het anders te doen. Hoe krachtiger je geloof is om het anders te willen doen, hoe blijer je ieder keer dat het lukt wordt, hoe sneller de verschuiving naar gewenst gedrag verandert!

Hoe vaak zeggen we niet:
‘Ah, dat doe ik wel even’. 
Of 
‘O, dat kan nog wel even tussendoor.’ 
Of denken we:
*Als ik nou eerst even naar de kapper ga, dan kan ik daarna meteen door naar de bouwmarkt, en dan ben ik op tijd thuis om nog even voor het eten Max uit te laten.*

We zijn zo gewend om meteen te reageren op wat zich aandient, alsof alles wat in je mind opkomt of voor je ogen afspeelt ook belangrijk is en meteen om actie vraagt. 
Op die manier raakt onze aandacht versnippert, en vragen we ons aan het eind van de dag af waar in vredesnaam onze tijd aan is opgegaan!

Op deze manier omgaan met de tijd kan ons doodmoe maken, en we kunnen het gevoel krijgen dat we alles half doen en geen tijd hebben om te ontspannen.

Het goede nieuws is dat we deze manier van aandachtversnippering kunnen doorbreken. Wanneer we om te beginnen beseffen dat het gewoontegedrag is om zo te leven. Gekopieerd van onze ouders, tijdgenoten, leraren, bekende mensen op tv en andere bronnen door de jaren heen.

Een voorstel:
Ga NU -of zodra het kan (jij bepaalt zelf wanneer dat ‘kan’, he?!)- naar een rustig plekje in huis, b.v. je slaapkamer. Neem twee lege vellen papier en een pen mee. Schrijf bovenaan op het eerste vel
‘ENERGIEVRETERS:’ 
en op het andere vel 
‘ENERGIEGEVERS’

Schrijf op de vellen wat en wie op dit moment in jouw leven de energievreters/slurpers zijn en wat en wie jou energie geeft/jouw accu oplaadt/jou ontspant.
Morgen het vervolg hierop.

Iedere dag als Gijs kopjes geeft ben ik blijer dat ik er niet op inga, en wel doe wat IK NU belangrijker vind!
En Gijs? Die gaat gewoon relaxed liggen en geeft zich over aan de stevige zachte ondergrond.

 

Maandag 7 mei

Danbaarheid MVMassage

 

Maandag 23 april 2018

HEB JE LAST VAN JE SCHOUDERS OF VAN JE NEK?

Schouder en nek klachten MVMassageDie stijfheid en pijn kan tot in je armen of richting je achterhoofd gevoeld worden.
Vaak ontstaan deze klachten in je bovenrug door een gespannen houding en ervaar je het alsof er ‘een juk op je schouders’ ligt, of dat je ‘gebukt gaat onder een last’. Door massage van de fascie en behandeling van de triggerpoints in je bovenrug, borst en nek kun je snel verlichting ervaren:de last glijdt dan van je schouders!En dan voel je je stukken beter! Maar voor hoe lang? Had je eenmalig een paar zware dagen, of hadden de klachten zich langzaam opgestapeld totdat je er echt niet meer omheen kon? Vaak geeft je lichaam al langere tijd signalen of iets goed is voor jou of niet, maar zijn we niet gewend om naar deze signalen te luisteren. Denk aan een klein trekje in één schouder als je weer die werktas optilt; een zwaar gevoel achter in je nek als je gaat zitten in die drukke trein; een krampje tussen je schouderbladen als je aan het koken bent en een van je kinderen komt voor de zoveelste keer aandacht vragen/halen. Misschien denk je nu: “Ja, maar dat hoort gewoon bij het leven” of “Dat kan niet anders”. Is dat zo? Hoe weet je zo zeker dat dat niet anders kan? Zou het kunnen zijn dat je het gewoon nog niet weet hoe het anders kan?
Mocht je open staan om verder te kijken naar welke ballen jij in de lucht houdt en hoe dat meer in balans kan komen met wat jou energie geeft, dan ben je van harte welkom. En ook als je nu gewoon verlichting wilt ervaren, en misschien wat tips voor zelfmassage met een stuiterbal tegen de muur.

Fijne dag gewenst, geniet van het leven!

Hartelijke groet, Marion

 

 

Maandag 12 februari 2018

HOE KIJK JIJ NAAR JE LICHAAM: als in A,B,C,D of E?
Laat het hieronder weten!

A “Net als mijn auto: die moet het gewoon doen!”
B “Uhhh…zei je, iets? Lichaam? Prima. Maar ik heb het druk. Sorry, ik ga weer verder, Dag!”.
C “Lekker eten, drinken, slapen, af en toe seks…ja….”
D “Mijn lichaam is de tempel van mijn ziel, dat koester ik”.
E “Tja…mijn lichaam *kijkt naar linkerarm*: ik zie huid. Verder weet ik het niet”.

 

‘LEREN LUISTEREN NAAR JE LICHAAM’

Je bent vaak zo druk in je hoofd met toen-en-straks, negeert je lichaam, en voelt het pas als het echt pijn gaat doen.
Maar ons lichaam informeert ons al veel eerder over hoe het hier-en-nu met ons gaat, en wat je kunt doen om je prettiger, lichter, ruimer, vrijer te voelen. Ook brengt het ons via de ademhaling en beleven van de zintuigen terug naar het hier-en-nu: wat ruik ik, hoor ik, zie ik, proef ik, voel ik op mijn huid?

Dinsdag 16 januari 2018

KEN JE IEMAND MET EEN TRIGGERFINGER? 
EN WAT HEEFT DAT MET TRIGGERPOINTS TE MAKEN?

Zo’n haperende vinger heeft niets met triggerpoints in de spieren te maken;-)

WAT IS EEN TRIGGERFINGER DAN WEL?

Het is een wijs-, middel of ringvinger die hapert of blijft hangen als je hem in een gebogen houding stevig hebt gebruikt, bijvoorbeeld bij het gebruik van gereedschap. De buigpees aan de binnenkant van je hand glijdt dan niet meer goed door het poortje, net onder de kussentjes. Dat kan komen omdat de pees of het tunneltje wat verdikt is, bijvoorbeeld als deze ontstoken is geweest. Zie de tekening. Als je er veel last van hebt en naar de huisarts gaat kan deze ontstekingsremmende medicatie geven of eventueel doorverwijzen naar een handchirurg.

ZELFMASSAGE KAN HELPEN!
Maar voordat je je laat opereren overweeg dan deze truc: masseer regelmatig met de duim van je andere hand de aangedane pees in de palm van je hand. Doe dat met rustige strijkbewegingen in de richting van je vinger. Je zult voelen wanneer je goed zit, dat wil zeggen: op de verdikking. Kans dat je op die manier een operatie uitstelt of zelfs voorkomt. Overleg met je huisarts.

WEETJE 
De naam van de aandoening komt van de stand van je hand; het lijkt alsof met die vinger de trekker (trigger) van een pistool wordt overgehaald 😉 

Zaterdag 30 december 2017

RUGPIJN EN TRIGGERPOINTS

In mijn praktijk komen regelmatig klanten met rugklachten. Met name pijn en/of stijfheid tussen de schouderbladen en in de onderrug. Vier op de vijf volwassenen in Nederland blijkt ervaring te hebben met onderrugklachten. Dus grote kans dat je ook bekend bent met rugklachten. Gelukkig gaan de meeste klachten na een korte periode weer over.

 

 

OORZAAK VAN RUGPIJN VAAK OP EEN ANDERE PLEK
Maar wat als de pijn of stijfheid blijft bestaan of telkens weer terugkomt? Een grote kans dat triggerpoints een rol spelen bij het in stand houden van je klachten. Lees op mijn website wat triggerpoints, in de volksmond spierknopen, precies zijn: www.mvmassage.nl/triggerpoint-therapie. Op de foto hieronder zie je een aantal voorbeelden van triggerpoints en hun uitstralingsgebied. Zoals je ziet komt de positie van de triggerpoints (kruisjes) vaak niet overeen met de gebieden waar je last kunt ervaren (de rode gebieden)!
Belangrijk dus om goed te kijken naar het waar, wanneer wat en hoe van je klachten. Ervaar je de last in je onderrug meer horizontaal, of meer verticaal? Of waar ervaar je de pijn in je bovenrug precies? Het je ook nog pijn of tintelingen op een andere plek, bijvoorbeeld in je arm?

HOE START EEN BEHANDELING?
Bij een eerste behandeling zal ik je vragen om op een tekening de pijngebieden aan te geven. Verder kijken we ook naar je houding en bewegingspatronen. Bij het plaatje linksboven kan ik dan denken: is dat iemand die veel in één houding achter een beeldscherm zit, of scheef in de auto leunend op één arm? Je hoofd zal namelijk telkens de stand moeten corrigeren om je ogen horizontaal te kunnen houden. Of heb je gewoon een te klein kussen in je bed, of slaap je veel op je buik?
Als je zou aangeven dat je de pijn in je onderrug als een horizontale band ervaart, ga ik ook je buikspieren onderzoeken: misschien zitten deze zo strak, dat je constant een beetje voorover loopt wat ook een andere belasting geeft op je rug. Het kan ook zijn dat je daardoor last hebt van obstipatie, of een benauwd gevoel omdat je niet goed kunt doorademen naar je buik.

LICHAAMSBEWUSTZIJN EN PIJN ALS SIGNAALFUNCTIE 
Dit waren een paar voorbeelden om je te doen beseffen hoe belangrijk het is je lichaamsgebruik en de klachtenpatronen goed te onderzoeken. 
Als je meer gaat opletten hoe je je beweegt of wanneer je juist lang stilzit in één houding, vergroot je je lichaamsbewustzijn. Je gaat meer inzicht krijgen in de verbanden tussen je doen en laten en de intensiteit van je klachten. Het ervaren van pijn wordt dan weer hersteld in zijn signaalfunctie om je te behoeden van nog ernstigere situaties, in plaats van alleen maar een last waar je vanaf wilt.

PS1 Op de volgende website vind je veel meer voorbeelden van triggerpoints in combinatie met aandoeningen: www.triggerpointboek.nl/aandoening.htm

PS2 Denk aan het bovenstaande als je na de feestdagen fanatiek je buikspieren gaat trainen en je opeens last krijgt van je rug😉

tot een volgende keer,
Marion   

Vrijdag 22 december 2017

Ik was vanmiddag in het centrum van Dordrecht en zag veel blije en drukke mensen, en zelf was ik ook een beetje uitgelaten. Er gebeuren ook zulke mooie dingen deze dagen.

BLIJ

 Bijvoorbeeld eergisteren heb ik de December Nieuwsbrief verstuurd aan mijn klanten en belangstellenden.Dat was best spannend omdat ik een nieuw mailprogramma gebruikte. Uiteindelijk tevreden over het resultaat, en goed verstuurd: weliswaar dubbel, maar vooruit;-)
Gisteren heb ik voor het eerst met een groep zangers en blokfluitisten gemusiceerd, en ik vond het heerlijk! Zo blij dat ik op mijn 52e begonnen ben met noten lezen en een instrument bespelen. Inderdaad blijk je nooit te oud te zijn om iets te leren. Ik was een beetje nerveus vooraf (“Ik ben niet goed genoeg”, “Ze vinden het vast irritant om met zo’n beginneling te spelen”, allemaal blablabla in mijn denken), maar ik heb doorgezet omdat ik wil doen wat ik _echt_ leuk vind, en de overtuiging naar voren haalde dat dat dan nooit ‘schadelijk’ kan zijn voor een ander. Hoogstens voor een mening van een ander, bijvoorbeeld “beginnelingen zijn irritant”.

BEZINNINGSOEFENING
De dagen rond Kerst en OudenNieuw ben ik graag in een bezinnende stemming. Om terug te kijken op mijn keuzes en wat er gebeurd is, op waar ik nu sta, en op hoe ik verder wil.

Dit proces is eigenlijk in vier stappen te verdelen:

1. Wat en wie is wezenlijk belangrijk voor mij? Mijn gezondheid? Het milieu? Welke mensen? Welke hobby’s? Welke principes? Welke ideeën, meningen en overtuigingen?

2. Hoe vulde ik mijn tijd dit jaar? Hoe mijn maag? Aan wie of wat besteedde ik mijn aandacht, en op welke manier?

3. Klopt WAT ik belangrijk vind, met HOE ik mijn tijd heb besteed?

4. Wat en hoe kan ik bijsturen?

Ik nodig je uit om de oefening ook eens zelf te doen. Pak dan een mooi vel papier of schriftje en een pen, en schrijf de vragen over. Ga op een rustig, vertrouwd plekje zitten, zonder gestoord te kunnen worden (misschien op je bed?). Haal drie keer bewust wat dieper adem en breng je adem en aandacht richting je buik. Kijk dan naar de vragen achter punt 1 en lees die hardop voor. Schrijf op wat er in je op komt. Doe dat daarna met iedere volgend punt. Je kunt stoppen wanneer je wilt, en een ander moment weer verder gaan of helemaal opnieuw beginnen. Sluit je bezinning bewust door het papier te sluiten, eventueel op te bergen, en weer drie keer bewust te ademen. Ga dan verder met wat op dat moment belangrijk voor je is.
Houd het speels, luchtig en wees mild voor jezelf. Houd het klein, stapje-voor-stapje-, broodkruimeltje-voor-broodkruimeltje. Je mag helemaal zelf bepalen waar je naar wilt kijken, en waar je je hoofd voor weg wilt draaien.
Voor mij is het een fijne oefening om steeds meer de regie over mijn leven in eigen hand te nemen. Voor zover dat kan. Dat doet me denken aan de volgende regels van Moeder Theresia:

‘Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen,
De kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, en
De wijsheid om het verschil te zien’

Lieve mensen,
Wat er ook gebeurt, je kunt ieder moment terug naar je ademhaling, die blijft doorgaan, en vernieuwt, ieder moment…

Alle goeds, alle liefde,

tot een volgende keer,
Marion   
 
Donderdag 30 november
VANAF MAANDAG OOK PINNEN IN DE PRAKTIJK

“Eindelijk”, zullen velen van jullie denken (jaja…ik weet het.)

Het heeft een paar jaar geduurd, maar ik heb een mobiel pinapparaatje aangeschaft. Erg praktisch voor op een locatie zonder internetaansluiting zoals dit bijzondere pandje. “In de eurozone betalen Nederlanders het minste met contant geld”, kopte het NRC gisteren. Daar doe ik dan nog een schepje bovenop😉 Ook handig om van de week nog een mooi Sinterklaascadeautje te kopen in de vorm van een massagebon! Als je die op naam wilt, kan dat natuurlijk ook. Dat maakt het cadeau nog persoonlijker. Ik kan de bon ook naar je toesturen.

Sowieso: graag tot ziens in de praktijk!
 
Dahag , tot een volgende keer,
Marion   
 
Dinsdag 14 november
HIELSPOOR
 
Gisteren kwam een klant na een langere tijd voor een ontspanningsmassage.
Voor de massage vroeg ik haar of ze nog ergens last van had. Ja, ze werd behandeld voor hielspoor ivm flinke last van pijn op de onderkant van haar hiel.
 
 
BELLETJES
 
Bij mij gaan dan belletjes rinkelen:
*Soleus? Quadratus?…hummm…ze is pas zwanger geweest en heeft veel gewandeld…hummm…overbelasting?*
Ik deelde mijn overwegingen en behandelde haar kuitspieren en voet(zool) spieren. Tijdens de behandeling van haar kuit riep ze:”Ik voel wat in mijn onderrug: kan dat?” Alles wat iemand voelt klopt; daar twijfel ik nooit aan. We willen er vaak een verklaring voor vinden, en dat lukt ook mij regelmatig niet.
 
 
TRAVELL EN SIMONS EN TRIGGERPOINTS
 
Maar pijn in de onderrug door triggerpoints in de soleus (scholspier) wordt beschreven in de boeken van Travell en Simons, de grondleggers van de triggerpointtherapie! Tijdens de behandeling van de juiste plek kan die pijn ook opgeroepen worden.
 
 
PIJNVERMINDERING
Na de behandeling had mijn klant minder pijn. Op een schaal van 1 tot 10, beoordeelde ze de pijn vooraf met een 6 en na de behandeling met een 3. Ik maakte deze foto voor haar van een deel van een poster van Travell en Simons die in de praktijk hangt, en legde haar uit waar en hoe ze zichzelf thuis kan masseren.
Ik ben benieuwd hoe het verder met haar gaat:-)
Zondag 1 oktober
 IN JE EIGEN KLEDING OP DE MASSAGETAFEL?
Ja, heerlijk diep ontspannen.
 
Zo’n behandeling die doorwerkt in de dagen er na…
 
Lijkt het jou ook fijn om aangeraakt te worden op die plaatsen op je lijf die de meeste ontspanning genereren, en waarbij je lekker je kleren aan kunt houden?
Dan kun je helemaal blij worden (‘in peace!’) van deze behandeling zonder olie, en in je eigen kleding op een verwarmde tafel…mmmmmh…
 
Sinds kort geef ik deze behandelingen van een uur, ook op de maandagavond.
Eindelijk een manier gevonden die helemaal aansluit bij mijn manier van werken, en die tegemoet komt aan de regelmatig terugkerende vraag ‘of het door de kleding kan’ en de vraag’ of ik ook savonds werk’.
 
Ik bood al stoelmassages van een half uur aan, maar dan wordt vooral je bovenrug en armen gemasseerd. Deze behandeling op de tafel werkt meer op het (onbewuste) zenuwstelsel en brengt dat zoveel mogelijk tot rust.
De reacties zijn super mooi:
 
“Zo hé, ik was ver weg!”
 
“Bizar…ik kan het niet verwoorden…”
 
“Ik viel telkens in slaap!”
 
“Poeh…ik voel me helemaal loom”
 
Die laatste reactie komt vooral van klanten die niet meer gewend zijn echt te ontspannen 😉
Lijkt het jou ook wat zo’n heerlijke ervaring? Voel je je aangesproken?
Wees welkom in de praktijk: overdag of ‘savonds.
En als je een (stille) ontspanningsmassage met olie wilt, ben je ook welkom op de maandagavond, hoor:-)
 
 
Tot ziens op die mooie rustige plek achter de huizen van de Ceramstraat en de Bankastraat in Dordrecht.
 
Dahag , tot een volgende keer,
Marion   

Zaterdag 9 september

Strong people do not put others down, they lift others up.

 
Voel je je opgetild in de nabijheid van een ander? Dan herken je ware kracht.
 
Je herinnert je je eigen kracht via de ‘presentatie’ van de ander; hij of zij doet het je voor.
Waarschijnlijk niet letterlijk zoals in deze acroyoga afbeelding (help!). De tekst en foto spiegelen een universele krachtige energie die jij (her)kent!
 
Hoe voelt ‘opgetild zijn’? Wat kan ik zeggen of doen om deze kracht te ervaren, om deze kracht op te roepen? Hoe kan ik me gedragen om die kracht op mijn eigen wijze te ZIJN?
Je  intentie en je focus richten op ware kracht zal je veranderen, zal je liften. Je hoeft alleen bovenstaande vragen te stellen en te kijken naar wat die bij je oproepen, zonder de antwoorden meteen te willen weten.
 
Fijn ontspannen weekend gewenst, rustig aan…
Dahag , tot een volgende keer,
Marion   

 

Vrijdag 8 september 2017

Vandaag regent het en regent het en regent het in Dordrecht.MVMassage Blog

De neiging om te denken ‘WAT EEN GRIJZE, GRAUWE DAG” en omdat ook te VOELEN te ZIEN te ERVAREN als ik naar buiten kijk, is groot!

“STOP”, hoor ik mezelf zeggen, “hier word ik niet blij van. Deze zware energie wil ik niet voelen PUNT”
Gelukkig heb ik geleerd om het tij te keren; TERUG NAAR BINNEN met mijn AANDACHT, me richten op mijn ADEMHALING en op die diepe, stille plek in mijn buik. Ik kan denken wat ik wil, ik kan mijn perspectief veranderen.

Ik kijk nog eens goed naar buiten: nu zie ik een klein bedruppeld ROOD tomaatje in de tomaten plant, verschillende kleuren BRUIN in de bladeren van de hazelaar, rode rozebottels, ORANJE besjes bij de buren, en ontelbare kleuren GROEN en wapperende bladeren in alle maten!

Een paar keer adem ik dieper in en uit. Ik voel me RUSTIGER en BLIJER worden en geniet van de veranderende gevoelens. DANKBAAR dat ik dit mag beleven, en dat ik de mogelijkheid heb om mijn kijk op de wereld te veranderen op het moment dat ik onplezierige gevoelens ervaar.
Wat ik ervaar verandert niet (het regent nog steeds), maar mijn ervaringen over mijn ervaringen veranderen wel!

Zo…nu lekker een mok koffie met opgeklopte melk en appeltaart. Mmmh wat heb ik het toch goed… ik zit hier lekker droog…
Sterkte voor alle mensen in nood(weer) en/of tussen de puinhopen van hun verwoeste huis…
Het beste wat ik kan doen (behalve materiële hulp sturen) is beseffen hoe gezegend ik ben, en me immens dankbaar voelen voor mijn veilige warme huis.

Dahag , tot een volgende keer,
Marion   

 

Zaterdag 2 september 2017

Welke spieren zijn betrokken bij knieklachten?

Er kunnen nogal wat spieren betrokken zijn bij klachten aan of rond je knie. Op de foto zie je de belangrijkste, verdeeld over twee benen.

Wanneer je last hebt van je knieën denk je misschien meteen dat er iets mis is met je kniegewricht. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.
Niet iedereen met kniepijn heeft b.v. artrose. En andersom geldt ook: niet iedereen die artrose heeft ervaart pijn.

Vaak zijn triggerpoints in bepaalde spieren betrokken bij klachten rond je knie, of zijn triggerpoints in bepaalde spieren zelfs de enige oorzaak van je pijn! En die kunnen dus ook in je bovenbenen en kuiten zitten zoals de plaatjes laten zien!

Gelukkig zijn de pijnpatronen van triggerpoints vaak goed voorspelbaar, waardoor ze makkelijker zijn op te sporen.
B.v. voel je de pijn meer frontaal op je knie? Onderzoek dan je rechte dijbeenspier op knoopjes die een scherpe pijn geven. Gebruik eventueel een (foam)roller of bal om in de lengterichting van de spier strijkingen te maken. Op die manier wordt de doorstroming van voeding en afvalstoffen in de spieren en de fascia (de vliezen rond om de spierbundels) gestimuleerd.

Een ander voorbeeld: Ben je een hardloper en krijg je ineens pijn in je knieholte bij het naar beneden hollen? Denk aan dat kleine belangrijke spiertje in je knieholte: de knieholte spier.

Schiet je knie regelmatig op slot? Je dijbeenspier aan de buitenkant is als eerste het onderzoeken waard.

Langzaam toenemende pijn in je knieholte of ergens anders rond je knie aan de achterkant van je been? Dan onderzoek je je hamstrings, én zelfs je kuitspieren (die twee kwabben) kunnen de klachten veroorzaken.

Op internet vind je veel informatie over triggerpoints en de pijnpatronen. Een goed overzicht in het Nederlands vind je op triggerpointboek.nl, de site over het triggerpointboek van Clair Davies. In dit boek staat ook beschreven hoe je zelfmassage kunt toepassen. Kom je er zelf niet uit, schakel dan een triggerpointcoach in.

foto knieklachten van Massagepraktijk Marion Venmans.

Een ervaren behandelaar kent de voorspelbare pijnpatronen van triggerpoints, en zal je goed uitvragen over het hoe en wanneer van je klachten. Hij of zij kan je helpen met zelfmassage en andere adviezen geven.

Dat boek van Davies is echt een aanrader om eens te lenen uit de bieb of van je behandelaar. Je doet al snel veel kennis op over het functioneren van je lichaam in beweging.

Veel plezier met bewegen, en zorg ook goed voor je rust en ontspanning!

Dahag , tot een volgende keer,
Marion   

Zondag 27 augustus 2017

Relaxed aanwezig

Soms kan ik zo versnipperd aanwezig zijn: een deel van mijn aandacht is bij het koken, een deel bij bezorgdheden

foto van Massagepraktijk Marion Venmans.omtrent mijn oude ouders, en een stukje nog bij het bergen onkruid wieden van vanmiddag. Dan zie ik in het voorbij gaan Gijs op de bank liggen, en ik ervaar jaloersheid. Wat een onzin, Marion – is mijn volgende gedachte- jaloers op je kat! Wat is dat?

Gijs weerspiegelt een verlangen: hij ligt door zo relaxed aanwezig te zijn…dat wil ik ook, want ik voel me onrustig, versnipperd. Gijs herinnert me aan iets wat ik vergeten was: dat 100 % aandacht bij wat ik doe me ontspannen aanwezig maakt, en ik weet dat ik me dan veel beter voel. Ik druk mijn voetzolen wat nadrukkelijker op de grond, haal drie keer dieper adem, en zet mijn zintuigen open. Zachtjes zeg ik van binnen tegen mezelf: het is zondag tegen de avond, ik sta hier te koken, het eten ruikt goed, de zon schijnt fel, ik hoor mensen buiten…

Het wordt rustiger in mijn hoofd, en een glimlach verschijnt.
Dank je wel, Gijs.

Dahag , tot een volgende keer,
Marion   

 

 

Woensdag 23 augustus 2017

Adem halen mvmassage

“Niks geen geheimen! Gewoon adem blijven halen.”,

antwoordde mijn vader op mijn vragen ´Hoe word je zo oud?´ en ´Heb je een geheim?´

” Jij zoekt altijd naar iets er achter.”

Ik ben altijd al erg nieuwsgierig geweest: Hoe zit dat? Wat gebeurt er als ik dit doe? Waarom doe je dat? Waarom zit dat daar zo? Vaak zochten we de antwoorden dan op in een van zijn boeken, maar soms kon het hem ook licht irriteren, zeker als hij net lekker ontspannen zat te lezen of tv te kijken.

Maar hij slaat met zijn antwoord wel een spijker op zijn kop. Gewoon adem blijven halen is zo belangrijk. In mijn behandelingen maak ik er veel gebruik van.

Je ademhaling gaat altijd door; van je eerste inademing als je geboren wordt en op aarde landt, tot na je laatste uitademing als je het leven hier weer verlaat. Het kan daarom zo geruststellend zijn om met je aandacht naar je ademhaling te gaan. Alleen op een uitademing kun je ontspannen. Let er maar eens op als je diep zucht, of flink moet gapen, bijvoorbeeld.

Wanneer een klant op de massagetafel komt liggen vertel ik vaak een volgende soort verhaaltje:
“Er komen allerlei gedachten voorbij nu, over wat je vandaag gedaan hebt, of nog wilt gaan doen, of flarden van gesprekken die je gehad hebt… En iedere keer als je het komende (half) uur beseft dat je met je aandacht bij je denken bent, ga je terug naar je ademhaling… in uit…in uit…je hoeft er niks aan te veranderen…alleen te volgen…je ademhaling werkt als een soort katalysator en brengt je telkens weer terug bij je lichaam, bij voelen, bij wat je nu ervaart…”

PS Wordt het al rustiger in je hoofd?

 

Zondag 20 augustus 2017
WAT IS ER AAN DE HAND?
 
Laatst kwam een mevrouw in de praktijk met klachten rond haar linker elleboog. In de anamnese vertelt ze me dat de pijn toeneemt als ze iets ‘omhoog brengt’, en dat het soms zelfs richting haar schouder en hand voelt uitstralen. Ik vraag haar o.a. of ze veel op haar mobieltje bezig is. “Ja, best wel.”
Dat betekent voor mij dus een grote “JA!” Ik vraag haar voor te doen hoe ze haar gsm vasthoudt; ongeveer zoals op de foto hieronder, blijkt.
“Wat voelt u nu in uw schouder? En in uw elleboog? Uw hand? “
“Niks bijzonders.”
“Houdt u uw mobiel nu eens op precies dezelfde manier in uw rechterhand, maar dan in spiegelbeeld. Dan voelt u waarschijnlijk beter wat uw schouder, arm en hand allemaal moet doen om deze stand vast te houden.” Ze probeert het na te doen met rechts, maar dat voelt zo ongewoon voor haar! Ik corrigeer haar hand, omdat ze met links haar linker pols ook nog wat opzij had gebogen vanuit haar pink. “Dat voelt misvormd! Het trekt hier en hier, en ik voel zelfs daar wat.” Verbaasd wijst ze verschillende plekken aan op haar arm en schouder. Nu pas realiseert ze zich hoe ongewoon ze haar linkerarm en hand altijd gebruikt met haar mobiel!
 
We krijgen een gesprek over gewoontegedrag en houdingen, en dat we vaak niet meer voelen wat een handeling met ons doet. Het spiegelbeeld van de houding kan ons dan doen beseffen wat er voor nodig is om een beweging te maken en in een bepaalde stand te houden. Ook letterlijk af en toe in de spiegel kijken kan ons dan helpen!
Ondertussen had mevrouw haar mobieltje weer in haar linker hand gebracht; uit gewoonte waarschijnlijk. “Nu voel ik tintelingen in mijn hand van de straling van de telefoon, denk ik. Dat gebeurt heel vaak.” Deze sensaties had ze nog niet genoemd.
“Ik denk niet dat dat van uw mobieltje komt.”, antwoord ik zo serieus mogelijk (stiekem heb ik wel een beetje lol), “Dat is ook een gevolg van de overbelasting van uw schouder, arm en hand gebruik,”, haar verbazing is nu nog groter, “Ik ga zo proberen uit te zoeken waar het precies vandaag komt.”

Opgelucht verlaat mevrouw aan het eind van de behandeling de praktijk. In het laatste uur heeft ze veel geleerd -en zelf ervaren- wat het verkeerd gebruik van je lichaam teweeg kan brengen. We zijn ons daar vaak zo weinig van bewust.

In mijn praktijk besteed ik veel aandacht aan lichaamsbewustzijn. Als je gaat voelen wat er in je lijf gebeurt, en daar naar gaat luisteren en handelen, kunnen klachten na behandeling pas echt wegblijven. Anders wordt het ‘pappen-en-nathouden’, en daar is niemand mee gebaat.
Mobieltje in hand
Dahag , tot een volgende keer,
Marion   

 

Maandag 14 augustus 2017

TWEE BELANGRIJKE SCHOUDERSPIEREN

Je arm is ingenieus verbonden met je SCHOUDER zodat je heel veel ruimte hebt om alle kanten op te BEWEGEN.
Vergelijk die mogelijkheden maar eens met die van je heup: daar zit veel minder vrijheid in.
Om dit prachtige mechanisme te kunnen laten werken heb je spieren, banden, pezen en bindweefsel nodig (en natuurlijk hersenen en ‘zin’ om in beweging te komen😉). Tussen al dat weefsel lopen ook nog zenuwen en bloedvaten zodat heel het gebied wordt voorzien van stimulerende prikkels en voeding. Kun je je voorstellen hoe dat allemaal ZO geschikt is dat het elkaar niet in de weg zit, en OOK nog eens prachtig samenwerkt? Wat ONGELOOFLIJK WONDERBAARLIJK eigenlijk…
En dan ga jij een hele dag achter je bureau zitten, of met een ereader in je hand op een stoel, of op de bank hangen met je mobieltje. Wat gebeurt er dan?

Twee belangrijke spieren die betrokken zijn bij je schouder/arm bewegingen, en bij KLACHTEN ervan, zijn de ONDERDOORNSPIER (infraspinatus) en de ONDERSCHOUDERBLADSPIER (subscapularis).
Een belangSubscap. en infraspin.rijke taak van deze spieren is je arm naar buiten en binnen laten draaien. Doe de volgende beweging om dit te testen: laat je rechterarm ontspannen hangen (waar laat je je mobieltje nu🤔?) en draai je arm een paar keer langzaam naar buiten en naar binnen, zodat je duim naar eerst naar rechts beweegt, en daarna via links naar achter.
Voel je wat er in je schouder gebeurt?

Wanneer je nu uren achter je bureau zit of met je mobieltje zit te tikken, gebruik je voornamelijk je pols en vingers. Je schouder blijft min of meer in dezelfde stand.
Test het maar even!
Die twee spieren, die bedoeld zijn om te bewegen, dat wil zeggen: afwisselend aan te spannen en te ontspannen, worden nu statisch belast: ze zijn de hele tijd op dezelfde manier een beetje aangespannen. Daar houden ze helemaal niet van; ze komen niet goed tot hun recht op die manier, raken minder doorbloed, komen vol triggerpoints en raken vezwakt.
En dan ga jij ineens een uurtje VOLUIT tennissen: backhand, forehand, forehand, backhand…BAFH!BAFH! Met krachtige slagen draai je je arm fors naar binnen en naar buiten en naar binnen, enz. Vind je het dan gek wanneer je dan blessures ontwikkelt?
Met andere woorden: wees je bewust van hoe je je lichaam gebruikt; wees er zuinig op en houd je lijf gezond. Beweeg dagelijks in verschillende houdingen en wissel veel vaker in aanspannen en ontspannen. Veel plezier! Ook op de tennisbaan😉

(En als je toch klachten krijgt, -of ze al hebt- weet je me te vinden)

Dahag
Marion   

              

 

MAAK HET VERSCHIL VOOR EEN ANDER VANDAAGJura, Zwitserland

Vorig jaar september ben ik met een groep wezen wandelen in de Jura. De gids had via e-mail geregeld dat ergens in een dorpje een mooi kerkje open zou zijn zodat we in de koelte zouden kunnen pauzeren. Daar aangekomen stond een blad bekers klaar met een kan koud water en een kan koude limonade! Heerlijk, precies wat we nodig hadden, waardoor we onze zere voeten en de moeheid vergaten. Het briefje erbij maakte de dankbaarheid nog groter; niemand had deze mensen ooit ontmoet, ook de gids niet. ‘Bienvenue a nos amis de Hollande’.

Voor wie kun jij vandaag het verschil maken zodat diegene even zijn zorgen, verdriet en pijn kan vergeten?

Dahag
Marion                   Massagepraktijk Marion Venmans op Facebook
 
 
Zondag 13 augustus 2017
 
 
KEEP HET (T)HUISWERK SIMPLE
 
In Oefenvoorbeelden uit de praktijkmijn praktijk geef ik vaak ‘huiswerk’ mee in de vorm van OEFENINGEN. Deze kun je dan in de periode tussen de behandelingen zelf uitvoeren, zodat het effect van de behandelingen vergroot wordt.Een deel van mijn klanten is door ervaring met yoga of andere bewegingsvormen bekend met oefeningen en bewuste aandacht voor hun lijf. Zij hebben vaak al wat meer LICHAAMSBEWUSTZIJN, en ervaren hoe belangrijk dat voor hun welzijn is.
Voor een ander deel van mijn klanten is die vorm van aandacht nog nieuw, ongewoon. Ze zijn zich vaak minder bewust van: Hoe sta ik met iemand te praten? Hoe zit ik achter mijn bureau?

Tijdens een behandeling gaan we kijken welke oefeningen speciaal voor jou kunnen bijdragen aan verlichting van je klachten.

Maar wat is nu belangrijk in de instructies en het toepassen van de oefeningen?

(Over lichaamsbewustzijn kan ik veel vertellen; daar kom ik zeker op terug in een later blog)

In de afgelopen tien jaren dat ik nu in mijn praktijk werk, heb ik geleerd hoe belangrijk het is dat de oefeningen

1. …MAKKELIJK ZIJN IN TE PASSEN in je dagelijkse ritme. Je hoeft er geen andere kleren voor aan te trekken, je hoeft er niet voor naar de sportschool; je kunt ze gewoon in je dagelijks leven tussendoor doen.

2. …EENVOUDIG zijn uit te voeren. Hoe eenvoudiger ze zijn, hoe groter de kans dat je ze ook gewoon tussendoor gaat doen. Als je er een papier bij moet pakken (Waar heb ik dat gelaten? Waar is mijn bril?) of ingewikkelde standjes moet doen….pfff laat maar!

3. …GOED GEINSTRUEERD worden door mij. In de loop der tijd heb ik gemerkt hoe belangrijk dit laatste is. Dan komen de mensen de keer daarop terug, en blijken ze de oefening veel te snel, of op de verkeerde manier uit te hebben gevoerd (ja, ook al was deze in mijn ogen simpel)

Hoe makkelijk het huiswerk ook is in te passen, hoe eenvoudig ze ook zijn, als ik de oefeningen niet goed geïnstrueerd heb en heb voorgedaan, maak ik het je niet makkelijker ze ook daadwerkelijk uit te gaan voeren! Daarom zal ik je na de uitleg vragen de instructies te herhalen en ze aan mij voor te doen, zodat ik weet dat je ze begrepen hebt. Voor mij is het belangrijk dat ik weet waar ik het over heb, en dat ik die kennis duidelijk en zo eenvoudig mogelijk aan jou overbreng. Dat is mijn uitdaging😃

En dan is het aan JOU om actie te gaan ondernemen!
Vind jij jezelf belangrijk? Vind je je lichaam belangrijk? Geloof je dat die oefeningen bijdragen aan je gezondheid, aan je welzijn? Vind je het het proberen waard?
Ik hoop het van harte, en ik zal er alles aan doe om jou daarin te begeleiden!

Dahag 👋

Marion                   Massagepraktijk Marion Venmans op Facebook

 
 
 

Vandaag kreeg ik een mooi bericht van Carry Wouters in mijn chatbox:

“Heeft me goed geholpen liep al jaren met pijn in mijn voeten overal geweest steunzolen gehad niks hielp toen naar Marion Venmans geweest komt het uit mijn kuiten nu heb ik er geen last meer van en ze heeft het me geleerd hoe ik het moet doen af en toe nog last en dan ga ik met mijn kuiten aan de gang en weg is het weer ben erg blij ermee want het is zo fijn als je normaal kan lopen zonder pijn”

Fijn om te lezen, Carry! Bedankt voor je bericht.

En zo gaaf dat _als_ je weer wat last hebt, je zelf weer ‘uit de voeten’ kunt door zelfmassage! Dan hoef je niet meer opnieuw naar een therapeut of masseur.

Heb je ook klachten die al langer bestaan en “niets helpt”? Misschien zoek je op de verkeerde plek en heb je afgeleide pijn. Lees hier meer over op https://www.mvmassage.nl/de-massages/triggerpointtherapie/

voorbeelden van Triggerpoints uit uitstralingsgebied
Triggerpointtherapie is een behandelvorm waarbij triggerpoints in spieren worden behandeld die pijn, gevoelloosheid en krachtvermindering veroorzaken.
mvmassage.nl
Dahag 👋
Marion

 

 

Dinsdag 8 augustus 2017

Hoe GEWORTELD ben jij vandaag? En hebben die wortels nog een KLEURTJE?

Gekleurde wortels We zijn zo DRUK met allerlei gedachten in ons HOOFD, en druk met van-alles-en-nog-wat DOEN met onze HANDEN. Onze ademhaling is kort, hoog in de borst en snel. We zijn ons niet BEWUST van de rest van ons LIJF. Pas als dat ergens pijn gaat doen, gaan we er aandacht aan besteden!

PIJN is een laat signaal; waarschijnlijk hebben we door de drukte allerlei eerdere SIGNALEN gemist. Hoe kunnen we wat MEER AANDACHT aan ‘die rest’ van ons lijf besteden, zodat we meer (ook aangename) signalen gaan opvangen? Heel eenvoudig…door af en toe bewuste aandacht te geven aan onze ADEMHALING, én onze VOETZOLEN op de grond/vloerbedekking/laminaat of waar we ook op staan of zitten! Hoe doe je dat? Hieronder een EENVOUDIGE OEFENING. (Ik hou van zo eenvoudig en makkelijk mogelijk: dan doe je het tenminste😉)
HANDIGE MOMENTEN zijn bijvoorbeeld: als je op de wc bent; voor het aanrecht staat te wachten tot er iets pruttelt; als je je tanden staat te poetsen; als je ergens staat te wachten, b.v. met je karretje in de supermarkt of op je koffie bij de automaat, of als je met je auto stilstaat in de file.
ZO kun je die oefening doen:

OEFENING
– Voel hoe je voetzolen contact maken met de ondergrond.
– Adem drie keer bewust in en uit
je hoeft alleen maar je ademhaling te observeren; je hoeft er _niets_ aan te veranderen.
– Ga nu met je aandacht terug naar je voetzolen en stel je voor dat er uit je beide voetzolen wortels groeien, diep de grond in.
Je kunt er eentje uit je hiel laten groeien en eentje uit de bal van je voet, of alleen maar één ergens uit het midden van je voetzool. Dat maakt niet uit. Doe wat werkt voor jou. Zie je de peentjes of boomwortels voor je? Welke kleur hebben ze? Als je niks ziet, is dat ook oké; het gaat er vooral om dat je aandacht naar beneden gaat.
-Stamp nu een paar keer op de grond, of til je voeten even (onopvallend😉) om en om op, en ga verder met je dag.

Doe deze oefening zo vaak als je wilt en kijk wat het je oplevert. Heel leuk als je dat  hier  laat weten, en deel het met mensen van wie je denkt dat zij er iets aan hebben. Als je een vraag hebt hoor ik het ook graag. Dat kan natuurlijk ook in de mail marion@venmans.com. Veel plezier ermee!

Dahag 👋
Marion
PS Die van mij zijn donkerpaars vandaag

Massagepraktijk Marion Venmans op Facebook

 

Zondag 6 augustus

Vandaag mijn laatste vakantiedag. Vind ik dat erg?

Genietend van vriend en vriendin, zon, tuin, zelfgebakken koekjes, bonbons (nog over van bezoek aan Antwerpen), wandelen, staand desktoppen en ipadden (jaha: heel goed voor mijn beenspieren en heel mijn systeem), blokfluiten en contempleren. Ik heb het goed en voel me dankbaar…

Morgen mag ik weer klanten ontvangen in mijn praktijk. Daar heb ik ook weer zin in! Om in de interactie te zoeken naar vragen en antwoorden om mijn klant en zijn/haar klachten te begrijpen, zinvolle aanrakingen te geven en kennis over te dragen. Op zo´n manier, dat hij of zij weer wat lichter en wijzer verder kan.

En vakantie? Die ervaar ik elke dag! Net als Loesje die zegt over een pauze:

‘Oftewel een korte vakantie op de werkplek’

Dahag 👋 tot een volgende keer!

Marion
PS Hoe is het met jouw vakantie(voorbij) gevoelens?
Leuk als je dat hier op Facebook laat weten.

Massagepraktijk Marion Venmans op Facebook