Massage Behandeling bij Rugpijn

Rugpijn komt vaak voor

In mijn praktijk komen regelmatig klanten met rugpijn en andere rugklachten. Met name pijn en/of stijfheid tussen de schouderbladen en in de onderrug. Vier op de vijf volwassenen in Nederland blijkt ervaring te hebben met onderrugklachten. Dus grote kans dat je ook bekend bent met rugklachten. Gelukkig gaan de meeste klachten na een korte periode weer over.

Rugpijn en triggerpoints

Maar wat als de pijn of stijfheid blijft bestaan of telkens weer terugkomt? Een grote kans dat triggerpoints een rol spelen bij het in stand houden van je klachten. Lees hier wat triggerpoints, in de volksmond spierknopen genoemd, precies zijn. Op de foto hieronder zie je een aantal voorbeelden van triggerpoints en hun uitstralingsgebied. Zoals je ziet komt de positie van de triggerpoints (kruisjes) vaak niet overeen met de gebieden waar je last kunt ervaren (de rode gebieden)!
Belangrijk dus om goed te kijken naar het waar, wanneer wat en hoe van je klachten. Ervaar je de last in je onderrug meer horizontaal, of meer verticaal? Of waar ervaar je de pijn in je bovenrug precies? Het je ook nog pijn of tintelingen op een andere plek, bijvoorbeeld in je arm?

Wat gebeurt er in een eerste behandeling?

Bij een eerste behandeling zal ik je vragen te vertellen over je voorgeschiedenis en je bezigheden, om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de mogelijke oorzaken van je klachten. Een tekening waarop jij de pijngebieden aan kunt geven kan dit alles beter in kaart brengen.  Op de afbeelding ‘rugpijn entriggerpoint’linksboven kan ik dan denken: is dat iemand die veel in één houding achter een beeldscherm zit, of scheef in de auto leunend op één arm? Je hoofd zal namelijk telkens de stand moeten corrigeren om je ogen horizontaal te kunnen houden. Of heb je gewoon een te klein kussen in je bed, of slaap je veel op je buik?
Als je zou aangeven dat je de pijn in je onderrug als een horizontale band ervaart, ga ik ook je buikspieren onderzoeken: misschien zitten deze zo strak, dat je constant een beetje voorover loopt wat ook een andere belasting geeft op je rug. Het kan ook zijn dat je daardoor last hebt van obstipatie, of een benauwd gevoel omdat je niet goed kunt doorademen naar je buik.

“Op mijn leeftijd hoef ik geen verbetering te verwachten” ONZIN!

Tijdens de eerste afspraak ga ik je ook behandelen, en de kans is groot dat je meteen al effect ervaart. Ik ga er vanuit dat je na maximaal drie behandelingen verbeteringen ervaart, anders heeft de behandeling misschien _nu_ weinig zin. Dat kan soms b.v. zo zijn bij langdurige klachten waarin je zoveel gewoontegedrag hebt ontwikkeld, zoals het vermijden van bepaalde bewegingen of activiteiten die goed voor je zouden zijn, en dat het je _nu_ te veel moeite kost om daarmee aan de slag te gaan: de klachten zijn misschien net niet erg genoeg. Of je hebt zoveel gedachten die je genezing niet bevorderen: “Ach, ik ben dit al zo lang gewend” of “Op mijn leeftijd hoef ik geen verbetering meer te verwachten”. Vaak is dat helemaal niet waar. Er is zoveel mogelijk, dat zie ik regelmatig in de praktijk. Veel meer dan je vaak denkt! Geef jezelf alsjeblieft nu een kans!
Ik kom oorspronkelijk uit Tilburg, en daar hebben we een uitdrukking 

‘Zeg Nooit Nooit Want Dat Weet Je Nooit’

Lichaamsbewustzijn en pijn als signaalfunctie

Aan de hand van de afbeelding gaf ik je een paar voorbeelden om je te doen beseffen hoe belangrijk het is je lichaamsgebruik en de klachtenpatronen goed te onderzoeken. 
Als je meer gaat opletten hoe je je beweegt of wanneer je juist lang stilzit in één houding, vergroot je je lichaamsbewustzijn. Tijdens de behandelingen reik ik je oefeningen aan om hier thuis meer aandacht aan te gaan besteden. Je gaat meer inzicht krijgen in de verbanden tussen je doen en laten en de intensiteit van je klachten. Het ervaren van pijn wordt dan weer hersteld in zijn signaalfunctie om je te behoeden van nog ernstigere situaties, in plaats van alleen maar een last waar je vanaf wilt.